Apistogramma trifasciata

 Het kleine aquarium

 

Up
Opstarten
Bewoners
Mijn Aqua-40
Andere Aqua-40's
Andere kleine aquaria
Zoutwater ('nanoreefs')
Aqua-40 paludarium
Aqua-40 forum
Links
Onze banner

 

Op deze site zal ik proberen een overzicht te geven van de mogelijk- en onmogelijkheden van een klein aquarium. Hierbij richt ik mij speciaal op de Aqua-40. Uiteindelijk is alle input van mede-aquarianen van harte welkom. En dan met name m.b.t. aquaria tot 40 liter.

Uit recent onderzoek in april 2005 onder 512 aquarianen op de site van David Rusman (http://www.aquadrome.net/) is gebleken dat meer dan de helft een aquarium heeft met een inhoud van minder dan 100 liter. Een kwart heeft zelfs een aquarium van minder dan 50  liter.

 Inhoud aquarium  
 0     - 50 liter   29 %
 50   - 100 liter   30 %
 100 - 250 liter   20 %
 250 - 500 liter   13 %
 500 liter of meer   8   %
 Bron: David Rusman, http://www.aquadrome.net/

De Aqua-40 waar ik me op zal richten is een klein aquarium van ongeveer 30 liter van het merk SuperFish. De Aqua-40 wordt compleet geleverd met pomp en lichtkap met lamp. De pomp, Aqua-Flow1, is van hetzelfde merk en heeft een capaciteit van 200 l/h. In de kap is een energie zuinige 11 Watt 2 kleuren PL lamp aanwezig. Om een tropisch aquarium te kunnen draaien is dus alleen nog een verwarming van 50 Watt nodig. Daarnaast natuurlijk nog een aantal materialen, zoals achterwand, grind of zand, stenen, kienhout en planten, voor de inrichting van de bak. Onder 'Opstarten' staat beschreven hoe u het beste een aquarium opstart. En onder 'Mijn Aqua-40' staan een aantal voorbeelden van hoe het kan worden. Daarnaast probeer ik aquaria te laten zien van anderen en suggesties te doen voor vispopulaties.

Joost Schuitemaker

 


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker