Apistogramma trifasciata

 Stap voor stap

 

Up

 

1. Verwijder alle verpakkingsmateriaal en bekijk het aquarium goed of er geen beschadigingen zijn en of alle kitranden op het oog compleet zijn.
Plaats het aquarium vervolgens horizontaal (waterpas) op de plek waar het moet komen te staan. U kunt het daarna niet meer verplaatsen!
Het aquarium zal ongeveer 60 kilo wegen als het vol is. De ondergrond  moet dit gewicht natuurlijk zonder problemen kunnen dragen.

Laat ALLE eventuele stekkers uit het stopcontact!

2. Meet de achterwand op. Hier ziet u een kant en klare achterwand. Deze is te koopt als 60x37 cm wand. Uit één wand kunt u met een scherp hobbymes dus eventueel twee wanden voor de Aqua-40 maken.
U kunt er ook voor kiezen om een (foto-)wand op de achterkant te plakken. Of om de achterkant aan de buitenkant zwart te verven.

Maak de achterwand passend. Door de overstekende rand van de Aqua-40 hoeft u de achterwand niet vast te lijmen met siliconenkit. Doet u dit wel, dan moet u kit aanschaffen bij uw speciaalzaak en wachten tot deze uitgehard is voor u verder gaat.

 

3. Doe nu eventueel de voedingsbodem voor de planten in de bak. Voor een klein bakje als dit loont het niet de moeite om een volledige verpakking te kopen. Er is ook vloeibare plantenvoeding en er zijn kleitabletten te koop in de speciaalzaak. Beide voldoen vaak goed.
Hier ziet een restje TetraPlant Completesubstrate dat ik nog had.
4. Was het aquariumgrind (of -zand) met lauw water tot het water niet meer troebel wordt. Voor de Aqua-40 heeft u ongeveer 3.75 kg nodig. Dek de voedingsbodem af met het gewassen grind. Dwergcorydoras, zoals de Corydoras pygmeus en de C.habrosus, houden erg van zand op de bodem. Grind beschadigd hen snel.

Vissen vinden donker (grijs, zwart of bruin) o.h.a. prettiger, omdat dit dichter bij de natuurlijke situatie komt. Een lichtere vorm geeft echter meer licht in de bak. Bij de foto's van mijn Aqua-40's krijgt u een idee van het verschil.

 

5. Plaats nu de apparatuur zo ver mogelijk naar achteren in het bakje, waarbij u er op moet letten dat u de thermometer niet direct naast de verwarming hangt. De verwarming mag ook niet tegen de bodem of de achterwand komen en dient op de hoogte te hangen die is aangegeven op de verwarming (thermostaat) en in de handleiding.
Hier ziet u rechts de Eheim 200880 (pomp) en links de Jaeger TSRH50 (verwarming).

Laat ALLE stekkers uit het stopcontact!

6. Nu kunt u kiezen om eerst het aquarium te vullen en daarna de 'dode' inrichting te plaatsen of andersom.

Links naast het filter ziet u nu de thermometer hangen.

Verder zijn er twee stukjes kienhout en twee terracota bloempotjes geplaatst. Veel vissen stellen het op prijs schuilplaatsen te hebben in de vorm van deze materialen. M.b.v. planten zijn de potjes goed te camoufleren.

Laat ALLE stekkers uit het stopcontact!

7. Vul nu het aquarium voorzichtig met handwarm water door het uit een emmer op uw andere hand te gieten. Hierdoor zal het grind o.h.a. goed blijven liggen. Als de ruimte het toestaat kunt u eventueel een klein bord op de bodem plaatsen om hetzelfde effect te bereiken. Vul de bak zo dat het waterniveau net 3 tot 5 mm boven de onderkant van de bovenrand staat.
Het geniet de voorkeur om het aquarium tenminste voor de helft te vullen met water uit een ander aquarium. Gebruik geen sloot- of vijverwater!

Als het aquarium gevuld is mogen de stekkers in het stopcontact. Het is makkelijk om de stekker van de lamp in een (digitale) schakelklok te steken. Op de klok kunt u instellen hoe lang het licht aan dient te zijn. Dit dient een ononderbroken periode te zijn van ongeveer tien uur. Vanzelfsprekend is het voor u het prettigste als dit een periode is dat u van uw aqaurium kunt genieten. Bijvoorbeeld van 14.00 - 23.00 uur.

Laat het aquarium zo een week draaien.

8. Als alles na een week na tevredenheid werkt en de temperatuur is stabiel. Dan kunt u de planten in het aquarium zetten. Probeer niet te veel soorten in deze beperkte ruimte te zetten. Daardoor wordt het een erg druk rommelig. 3 a 4 soorten en 3 a 4 plantjes per soort zullen goed tot hun recht komen.

Probeer er dan voor te zorgen dat u een lage plant (1 a 2 plantjes) voor hebt, één in het midden (1 a 2 plantjes) en twee hoge soorten achter in het aquarium (2 a 3 plantjes per soort).

Laat het aquarium zo nog één of twee weken draaien.

9. Na een week of drie wat water meenemen naar de aquarium-speciaalzaak en het daar laten testen.

Eventueel nog de finishingtouch aanbrengen. De laatste kiezels. Nog een drijfend varentje. En de vissen kunnen nu in het aquarium. Voor suggesties kunt u hier terecht. link

10. En na nog eens twee tot drie weken ziet het er zo uit. Het water is weer helder geworden. Hoewel het nog wat bruin kan zijn doordat het kienhout nog kleurstof afgeeft. De planten zijn gegroeid en de vissen zijn tot rust gekomen.

 


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker