Apistogramma trifasciata

 Pomp

 

Up

 

De pomp (filter) is een essentieel onderdeel van het aquarium. En niet alleen om het aquarium schoon (helder) te houden, zoals veel mensen denken. Maar ook om het biologisch evenwicht in stand te houden. In het filter, de spons en/of de filterwatten, zijn de bacteriën aanwezig die zorgen voor het omzetten van afvalstoffen in voor het aquarium gunstige (en ongunstige!) stoffen. Het is daarom zaak dat het filter niet te rigoreus wordt schoongemaakt! Eens per twee weken spoel ik het filter voorzichtig af in een emmer met schoon lauw water.
Dit schoonmaken doe ik ook nooit tegelijk met het verversen van het water. Over het algemeen ververs ik ieder week 25% van het water en eens in de twee weken maak ik twee dagen later het filter schoon.

In twee van mijn Aqua-40 heb ik de bijgeleverde pomp (Aqua-Flow1), waarvan ik het filterblokje doorgeknipt heb. De ruimte die daarna beschikbaar komt heb ik opgevult met filterwatten. Hierdoor ontstaat een fijner filter om debrie weg te vangen. Bij het schoonmaken van het filter eens in de twee weken vervang ik deze filterwatten en het filterblokje wordt voorzichtig uitgespoeld in een emmer. In dit blokje (en in de bodem) zit de zo belangrijke bacteriecultuur.

In de andere twee Aqua-40's gebruik ik de Eheim 200880. Van deze pomp vul ik het middenkanaal voorzichtig met wat filterwatten. De capaciteit van deze pomp is eigenlijk wat te groot (300 l/h) in vergelijking tot de AquaFlow en derhalve staat er ook een sterkere stroming in het aquarium. Niet elke vis vindt dit even plezierig. Bij kleine vissen en garnalen kunt u net achter het aanzuigrooster een pluk filterwatten in de pomp doen om te voorkomen dat de dieren in het filter belanden. Indien dat het geval mocht zijn kunt u de AquaFlow 1, die standaard bij de Aqua-40 wordt geleverd, gebruiken. Het is dus zeker niet noodzakelijk een andere pomp te kopen.

Update 2008: op dit moment is er een nieuw type Aqua-40 in de handel. Deze heeft ook een nieuwe pomp. De oude pomp had nog wel eens de neiging meer lawaai te maken. O.h.a. werd dit veroorzaakt door lucht in het motorhuis. Door de pomp aan te doen onder water en hem een aantal keren te bewegen (zijwaards en op de kop) spuit de lucht er door de opening uit. Dit zal het geluid doen stoppen en in ieder geval doen dempen.


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker