Apistogramma trifasciata

 Kleine vissen

 

Up

 

U zult begrijpen dat u in een klein aquarium niet alle vissen kunt houden. Allereerst is de maat van het visje belangrijk. Maar daarnaast  is het gedrag van de vis t.o.v. soortgenoten en andere soorten niet minder belangrijk. Erg agressieve soorten zijn niet geschikt voor een klein aquarium en de meeste vissen die in scholen gehouden moeten worden ook niet. Deze soorten hebben al snel een bak nodig met een minimum lengte van 60 tot 80 cm.Glasgrondel

Zet in een aquarium geen vissen die groter worden dan 1/5e van de lengte van het aquarium. Liefst zelfs niet langer dan 1/10e van die lengte. Maar in een aquarium met beperkte afmetingen zijn deze regels niet altijd handteerbaar. Daarnaast moeten we proberen om de stelregel '2 cm vis per liter' aan te houden. In een Aqua40 zou dan in het totaal 25 cm vis kunnen zwemmen. Dit is om eerlijk te zijn wel veel. Dit heeft tot gevolg dat u geregeld het water zult moeten verversen en het geheel goed in de gaten moet houden. Doet u dit niet dan zal het evenwicht snel verstoord worden. Dit heeft tot gevolg dat er bijvoorbeeld veel algengroei op gaat treden, vissen sneller ziek worden en uiteindelijk dood gaan. Een Aqua-40 met het maximum aan vis is geen beginners aquarium. Zorg en oplettendheid zijn een eerste vereiste.

Op internet fora zijn in de afgelopen tijd verschillende lijsten samengesteld door mede-aquarianen met daarin vissen geschikt voor de kleinere aqauria, zoals de Aqua40. Kijk eens op het Veni Vidi Vissie forum en zoek eens met een zoekmachine op internet.

Een klein aquarium blijft moeilijk! Maar met aandacht en zorg heeft u het mooiste objekt in de kamer dat u zich kunt wensen.

 
 


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker