Apistogramma trifasciata

 Andere bewoners

 

Up

 

Behalve vissen is het heel goed mogelijk om andere dieren te houden in een klein aquarium. Te denken valt dan aan dwergkikkers, garnalen, kreeftjes en slakken.

Dwergklauwkikkers (Hymenochirus boettgeri)

Steeds vaker worden dwergklauwkikkers (Hymenochirus boettgeri) gezien in de handel. Deze kleine kikkertjes (3 a 4 cm) kunnen goed in aan aquarium gehouden worden. Ze verblijven in stilstaand (!) tot zwak stromend water en worden gevoerd met watervlooien en muggenlarven. Ook zullen ze jonge visjes niet met rust laten. Het is zaak rustplaatsen voor de kikkertjes te creëeren. Dit kan in de vorm van planten met stevige bladeren, kienhout en drijfplanten die tot net onder het oppervlak komen. De kikkertjes zullen het water echter 'niet' verlaten. Ze hebben een tere huid, die snel uit zal drogen boven water. Deze huid werpen ze geregeld af en ze vervellen derhalve net als slangen. De kikkertjes zijn echter ondernemende beestjes en zullen proberen het aquarium te verlaten als de kap niet goed afgesloten is. Beperk de openingen derhalve tot een minimum. Het zijn ook zeker geen beginners dieretjes.
In de boekhandel zijn boekjes verkrijgbaar over dit interessante kikkertje. Zorg er echter voor dat u daadwerkelijk de dwergklauwkiker koopt en niet de klauwkikker. Deze laatste kan 6 tot 10 cm worden.
 

Jonge blauwe dwerggarnaalGarnalen

Naast kleurrijke visjes is er ook een wijde keus aan kleurrijke garnaaltjes. En in tegenstelling tot wat veel mensen verwachten zijn dit echte zoetwater garnaaltjes. Onder optimale omstandigheden zullen deze beestjes snel tot voortplanting overgaan en voor u het weet heeft u een bakje vol met nakomelingen. Enige voorbeelden van garnaaltjes die goed te houden zijn zijn de blauwe dwerggarnaal (Neocaridina sp. blue), de bijengarnaal (Caridina serrata), de hommelgarnaal (Caridina breviata), de rode cherrygarnaal (Neocaridina denticulata var), de rode Hawaii-garnaal (Halocaridina rubra), de tijgergarnaal (Caridina sp. "Tiger") en de rode neusgarnaal (Caridina gracilirostris). Dit is maar een kleine selectie van kleine garnalen (ongeveer 3 cm) van over de gehele wereld. Het is dus mogelijk om ze eventueel in een biotoop bakje te houden. De garnalen zijn o.h.a. gespecialiceerd in het opruimen van vele vormen van alg, behalve blauwalg. Daarnaast eten ze graag (zoutloos!) gekookte groenten en gezonken pellets visvoer. En hoewel sommige mensen dit wel verwachten eten garnalen geen levende planten. Als u een garnaal een plant ziet 'eten' dan eet deze meestal de algen van het blad of eet delen van afstervende bladeren.

Update 2008: recent zijn er voor de aquariumhobby nieuwe soorten zoetwater garnalen ingevoerd uit Indonesië. Schitterende soorten met kleuren en tekening, zoals we vaak bij de kleurrijke zoutwater garnalen zien. Jammer genoeg zijn de prijzen het 3- tot 4-voudige van de andere soorten. Deze zullen, als de kweek door hobbyisten lukt, echter wel weer naar een redelijk niveau dalen.
 

Kreeften

Voor kreeftjes geldt eigenlijk hetzelfde als voor de garnalen. Er zijn vele soorten verkrijgbaar. Ze zijn echter meestal niet zo helder gekleurd als de garnalen en planten zich ook niet zo snel voort als de garnalen. Maar het zijn wel degelijk leuke aquariumbewoners om als stel te houden in een speciaal voor hen ingericht bakje. Kreeftjes zijn meestal afkomstig uit het gebied rond het Zuid Amerikaanse continent. Voorbeelden zijn o.a. de Mexicaanse dwergkreeft (Cambarellus montezumae) (6 cm), de marmerkreeft (Procambarus sp.)(10 cm en daarmee eigenlijk al te groot voor de Aqua-40) en de Louisiana-rivierkreeft (Cambarellus shufeldtii)(4 cm).
 

Heremietkreeften

En voor een zoutwater aquarium is het leuk om u te richten op de heremietkreeftjes. De kreeftjes zijn voor hun bescherming afhankelijk van lege slakkenhuizen. Het is onontbeerlijk meer slakkenhuizen in het aquarium te hebben dan kreeftjes. En deze dienen verschillend van grootte te zijn om als de dieren groeien ook dan in schuilplaatsen te kunnen voorzien. Als voorbeelden wil ik noemen de gestreepte heremietkreeft (Pagarus anachoretus)(2 cm), de behaarde heremietkreeft (Pagarus cuanensis)(1 cm) en de rode heremietkreeft (Dardanus calidus)(2 cm). Kreeftjes zijn o.h.a. alleseters.
 

Krabben

Na garnalen en kreeften mogen natuurlijk ook krabben niet ontbreken. Wel moet ik hier waarschuwen voor het feit dat krabben o.h.a. ook een droog deel nodig hebben. Dit kan in de vorm van een drijvend stuk kurk zijn. Een iets groter aquarium met een stukje land wordt op prijs gesteld. Bereidt u goed voor als u krabben wilt gaan houden. Ze zijn o.h.a. alles eters, maar stellen met name een dode vis erg op prijs.
 

Slakken

Hoewel sommigen van u ze als pest aan zullen merken kunnen ook slakken heel decoratief zijn in een aquarium. Uiteenlopende vormen en kleuren zijn verkrijgbaar. En ze ruimen algen en dode planten en vissen op. Over het algemeen zijn ze 's nachts actief, maar ook overdag zullen ze zich met een rustig gangetje over de ruit verplaatsen. Denkt u eens over de mooie gestreepte sprintslak (Neritina natalensis)(3 cm), de posthoornslak (Planorbarius corneus)(4 cm) of de gele appelslak (Pomacea bridgesi)(6 cm).

Update 2008:  ook hier is recent interesse ontstaan voor de 6 cm grote rabbit snails, bijvoorbeeld de gele vlek konijnslak (Tylomelania gemmifera). Deze slakken zijn afkomstig uit hetzelfde gebied als de eerde genoemde garnalen. Google eens op "Tylomelania" en u vindt de meest mooie slakken.

 


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker