Apistogramma trifasciata

 Oto & Amandae

 

Up

 

Nee, geen nieuw komisch duo, maar de verkorte namen voor de populaire visjes
in dit aquarium. Oto is kort voor Otocinclus afinis. Dit klein blijvende meervalletjes (max 4cm) is een echt groepsdier. Het liefst hangt hij met een paar soortgenoten aan het aquarium om daar wat algjes van af te poetsen. Ook kienhout en grootbladerige planten worden hiervoor graag “misbruikt”.

Dit uit Brazilie afkomstige diertje kan zeker in het begin nogal nerveus overkomen, maar dit neemt na verloop van tijd af als het dier zich helemaal op zijn gemak voelt. Waarschijnlijk is deze nervositeit ook de oorzaak van het feit dat er vaak meerdere exemplaren kort na inzetten in een aquarium komen te overlijden. Met de hier getoonde exemplaren hadden we echter geluk: alle 15 hebben ze het gehaald.

Het gezelschap van de Oto’s zijn de Amanae’s, oftewel Hyphessobrycon amandae. Dit Zuid-Amerikaanse zalmpje kan een maximale lengte behalen van 2,5 cm en zwemt graag in een school met soortgenoten. Dit is een zeer makkelijke aquariumvis en in een grotere school ook zeker een aanrader voor wat grotere aquaria.

Om terug te komen op het komische…..heeft u ze al gezien? De grappig ogende roodneusgarnalen of zoals ze wetenschapelijk benoemd zijn: Neocaridina gracilirostris. Deze graag rondzwemmende garnalensoort kenmerkt zich door de puntige en roodgekleurde neus welke hem een uniek uiterlijk geeft. De kweek van dit diertje is wat lastiger, omdat ze voor een succesvol verloop brakwater nodig hebben.

In dit aquarium is gekozen voor Nymphaea lotus (rode tijderlotus) en Vallisneria americana var, biwaensis. De tevens aanwezige Rotala is helaas nog bezig met zijn transformatie van de bovenwater naar de onderwatervorm.

(c) tekst en foto's op deze pagina zijn van Marco Aukes zelf


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker