Apistogramma trifasciata

 Klein, Kleiner ...Kleinst!!!

 

Up

 

In dit aquarium zwemmen de 2 van de kleinst blijvende vissen van deze tentoonstelling.

Corydoras pygmaeus is de kleinste corydorassoort de er is. Dit meervalletje uit Zuid-Amerika haalt maximaal 2,1 cm lengte. Net als zijn grotere familieleden leeft dit diertje het liefste in een schooltje van minstens 12 soortgenootjes.
Ook een grindbodem met afgerond grind of een zandbodem mag voor deze grondelende diertjes niet ontbreken. In tegenstelling tot vele anere corydorasssorten wil C.pygmaeus nog al eens in de middenlagen van het aquarium vertoeven. Deze soort staat dan ook bekend als meer vrijzwemmend dan zijn grotere broers en zussen.

Boraras maculatus , vroeger Rasbora maculatus geheten, is met zijn maximale lengte van 2,5 cm een van de kleinste karperzalmpjes ter wereld. In de vrije natuur komt dit diertje voor in zuidoost AziŽ, voornamelijk in riviertjes op het Maleisisch schiereiland tot aan Sumatra, Indonesie.
B. maculatus voelt zich het prettigste in een aquarium dat zowel open zwemruimte als dichte beplanting heeft. Op die manier komen de fraaie rode kleurtinten van het dier het beste tot zijn recht. Overigens is B. maculatus nog geen eens de allerkleinste karperzalm. Microrasbora kubotai met maximaal 1,6 cm en Boraras micros met maximaal slechts 1,3 cm maken het nog net even iets bonter!

De beplanting in dit gezelschapsbakje bestaat uit Ceratophyllum demersum (hoornblad), Rotala rotundifolia en Cryptocoryne wendtii.

(c) tekst en foto's op deze pagina zijn van Marco Aukes zelf


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker