Apistogramma trifasciata

 Groentinten

 

Up

 

In dit bakje ziet u voornamelijk groentinten. Niet alleen in de beplanting, maar zeker ook in de hoofdbewoner van dit aquarium: Rasbora axelrodi “neon green”.

De rug van dit voor de aquariumhobby vrij zeldzame visje vertoont namelijk een lichtgroene gloed over de volle lengte van het visje. Dit Indonesische diertje is in 3 kleurslagen verkrijgbaar: groen, blauw en rood. Allen zijn prachtige diertjes en de kleuring is, hoewel de naam in eerste instantie het ergste doet vermoeden, volkomen natuurlijk. De maximale lengte van dit visje bedraagt 3 cm.

Tussen de R. axelrodi in zwemt Carinotetraodon travancoricus. Dit Aziatische kogelvisje wordt maximaal 3,5 cm groot. Dat is heel wat minder dan zijn grotere familieleden die in sommige gevallen vele malen zijn formaat kunnen bereiken.
Veel mensen gaan vaak met kogelvissen in de fout. Niet alleen door een verkeerde inschatting van het uiteindelijk te behalen formaat, maar ook door verkeerde watersamenstellingen. Er zijn namelijk nogal wat kogelvissoorten commercieel verkrijgbaar. Dat daar meerdere soorten tussen zitten die brakwater of in sommige gevallen zelfs zoutwater nodig hebben wordt bij de verkoop vaak “vergeten” te vermelden.
C.travancoricus is echter een ware zoetwater liefhebber. Goed voeren met levend voer (slakjes!!!) houdt deze dieren in goede conditie.

Het dierenbestand wordt compleet gemakt door de goudruggarnaal of Neocaridina palmata. Zoals de naam al doet vermoeden is alleen de rug van deze garnaal gekleurd. De kweek van deze garnaal is makkelijk en net als veel van zijn soortgenoten is hij gek op algen.

De beplanting bestaat naast Rotala en Cyperus Helferi uit enkele bijzondere plantensoorten. Zo is hier de grove variant van Riccia fluitans te zien. Maar ook Mayaca sp. selllowiana en pogostemon helferi “downoi” zijn nog weinig bekende aquariumplanten, die echter in de toekomst vele aquaria zullen bewonen.

(c) tekst en foto's op deze pagina zijn van Marco Aukes zelf


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker