Apistogramma trifasciata

 Gertrudaeís streepjes

 

Up

 

Dat ook de familie van de regenboog- en kornaarsvissen vertegenwoordigers in de mini klasse heeft bewijst Pseudomugil gertrudae. Dit visje kan een maximale lengte behalen van 3,5 cm en is ook een echte scholenvis. In de vrije natuur komt dit visje voor in zoet tot licht brakwater. Meestal zijn dit kleine meertjes in noord AustraliŽ en Nieuw-Guinea welke via een stroompje een verbinding hebben met de open zee.


De streepjes in dit bakje worden geleverd door 2 bijzondere diersoorten. Allereerst is er Hypogymnogobius xanthozona, oftewel het bijtje. Dit in de aquariumhobby welbekende diertje is met zijn maximale lengte van 4cm en rustige gedrag ook uitermate geschikt voor een klein aquarium. Net als P.gertrudae kan het bijtje een lichte zouttoevoeging wel waarderen. De natuurlijke leefomgevingen van de dieren grenzen aan elkaar. H.xanthozona leeft in Thailand, MaleisiŽ en IndonesiŽ.

De rest van de streepjes worden verzorgd door de hommelgarnaal, oftewel Neocaridina breviata. Dit in AziŽ voorkomende garnaaltje trekt het liefste in groepjes door het aquarium op zoek naar algjes en plantaardig afval om op te eten. Deze dieren zijn erg gevoelig voor vervuiling in het aquarium, maar daarentegen zal de kweek onder normale omstandigheden uitbundig verlopen.

In dit aquarium is voor de beplanting gekozen voor Rotala wallichii (nog gedeeltelijk de bovenwater vorm) en Eliocharis acicularis (Naaldgras). Verder is er Hemianthus calitrichoides te vinden, een onlangs in de aquariumhobby geÔntroduceerd voorgrondplantje.

(c) tekst en foto's op deze pagina zijn van Marco Aukes zelf


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker