Apistogramma trifasciata

 Endlerís optrekje

 

Up

 

Een van de meest hardnekkige misverstanden over het visje dat in dit aquarium rond zwemt is het feit dat het vaak wordt uitgescholden voor ďgupĒ. Echter, de Endlerís levendbarende, is geen gup!

Professor John A. Endler, werkzaam aan de James Cook universiteit in Townsville AustraliŽ, was in 1975 in de vrije natuur op zoek naar wilde guppies om daar onderzoek naar te verrichten. Tot zijn verbazing kwam hij noordoost Venezula in een afgelegen meertje dit visje tegen. Er toen nog van uitgaande hier met een geisoleerde guppen populatie te maken te hebben zond hij enkele exemplaren ter determinatie naar enkele bevriende experts op dit gebied.
Deze experts stelde door DNA-onderzoek echter vast dat deze dieren weliswaar familie zijn van de gup, maar er zeker geen ondersoort er van is. Ook de meer hoekige vinnen van de Endlerís levendbarenden en het meer gestroomlijnde lichaam onderscheiden hem van Poecilia reticulata.
Groot was de verbazing van Professor Endler toen hij enige tijd nadat hij de betreffende exemplaren ter determinatie had opgestuurd aanwezig was bij een lezing over guppies. Met veel bombarie werd daar aangekondigd dat er een nieuwe vis was ontdekt en dat er een naam voor dit diertje was vastgelegd. De arme professor viel zowat van zijn stoel toen bleek dat dit diertje voortaan bekend zou zijn als de Endlerís levendbarende.

Gelukkig voor ons liefhebbers heeft de Endler wel een belangrijke gelijkenis met zijn verre familieleden: ook dit diertje is gemakkelijk tot kweken te brengen, getuige ook de jongen die inmiddels in dit aquarium rondzwemmen.
De beplanting in dit aquarium is aangepast naar de leefomgeving van de Endler. Zowel Zosterella dubia als Lobelia cardinalis komen in midden amerika voor. Overigens wordt steeds meer duidelijk dat wat wij aquarianen verslijten als Lobelia cardinalis waarschijnlijk uit meerdere soorten planten bestaat. De verschillende verschijningsvormen die dit plantje in het aquarium kan aannemen ondersteunen dit vermoeden. In dit aquarium is de ďZuid-HollandseĒ-variant te zien.

(c) tekst en foto's op deze pagina zijn van Marco Aukes zelf


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker