Apistogramma trifasciata

 Een beetje Afrika

 

Up

 

Hoewel veel klein blijvende vissoorten uit Zuid-Amerika en Azië afkomstig zijn, is het in dit bakje gelukt om enkele Afrikaanse vertegenwoordigers te vinden.

Door hun fraaie blauwe lichtoogjes meteen in het oog springend zijn de Aplocheilichthys macrophthalmus. Deze soort blijft net even wat kleiner dan zijn meer bekende grotere broer, A. normani. Deze vrij drukke scholenvis is zeer vreedzaam naar zijn medebewoners en zal zich voornamelijk in de bovenste waterlagen ophouden.
Afkomstig uit West-Afrika kunnen deze dieren een lengte behalen van 3cm. Mocht men een kweekpoging willen ondernemen met deze dieren dat is het verstandig veel fijnbladerige planten in het aquarium te doen.

Zeer lastig houdbaar en daarom ook zeldzaam aangeboden is Neolebias Axelrodi. Dit zeer fraai gekleurde zalmpje wordt maximaal 3 cm groot.
Bijzonder is dat dit een roofzalmpje is en in tegenstelling tot andere zalmachtigen zich niet als een scholenvis gedraagt. Het liefst hang hij tussen de beplanting, spiedend naar alle kleine diertjes die langs komen om snel gegrepen te worden.

Hadden we het eerder al over Amano’s eiland, in dit bakje loopt de Amano garnaal rond. Want Caridina japonica wordt door Takashi Amano veelvuldig toegepast in zijn aquaria. Van alle garnalen is dit Aziatische diertje nog de beste algeneter van allemaal. Met 5cm is dit ook de grootste van alle (Neo-) Caridina soorten. De kweek is lastig omdat ook deze soort brakwater nodig heeft om dit succesvol te laten verlopen.

(c) tekst en foto's op deze pagina zijn van Marco Aukes zelf


 

All materials, text and pictures, are under copyright of Joost Schuitemaker, Lelystad, The Netherlands.
Except for all names of firms and their products which are owned and copyright protected by the respective firms.

(c) 2005 J.H.N.Schuitemaker